CAPS I BARRETS

CAPS I BARRETS. EL BLOC MÉS SELECTE: EL BLOC QUE QUASI NINGÚ LLEGEIX, NOMÉS ELS HAPPY FEW (VERY, VERY FEW).

Avís: Els autors de Caps i Barrets no es fan responsables de les opinions expressades en els articles d'aquest bloc (que són les seves, però de tant en tant proferides en un estat d'intoxicació etílica).

dimarts, 6 de març del 2012

PRESENTACIÓ DE CAPSA DE BORBONS A ÒMNIUM CULTURAL (29 de febrer de 2012) I part


No podem amagar els autors i els editors de la Capsa som més aviat limitats en la nostra simpatia per la Casa dels Borbons: com més hi hem aprofundit, més hem arribat a la conclusió que l’única actitud plausible  és “riure per no plorar”, tot evitant d’aquesta manera atacs de pànic o depressió. L’altra opció hauria estat escriure una novel·la de terror.

Més encara, quan en la nostra escassa fília monàrquica convergeixen dos elements que sovint poden portar a confusió: el primer, el sentiment antimonàrquic i republicà en general, i el segon, l’efecte que ha tingut en els Països Catalans i el seu estat actual la Casa dels Borbons des de la seva solemne entronització a partir de la Guerra de Successió. Un fet d’armes conduït per l’avantpassat de l’actual sobirà espanyol amb un conscienciós esperit de destrucció que la història oficial tendeix a obviar. Potser perquè recordaria massa un altre conflicte bèl·lic més recent de les conseqüències del qual encara gaudim.

Pel que fa al sentiment antimonàrquic genèric, compartim, per exemple, els interrogants envers els titulars que presenten el duc de Palma – darrerament molt més conegut pel seu cognom d’origen plebeu - com a únic presumpte responsable del tripijoc ara de moda. Així, per exemple, tres diaris catalans poc sospitosos d’inclinacions monàrquiques treien el 24 de febrer un titular gairebé idèntic: “Urdangarín admet que el rei li va demanar que deixés els negocis”, frase que es presta a diverses i divergents especulacions.
El presumpte afer delictiu sembla que es limitaria al nouvingut que insidiosament s’hauria aprofitat de la bona fe i de l’historial immaculat de Ses Majestats. No neguem que aquest no pugui ser el cas, però ens agradaria també comprovar-ho, com se sol dir, amb llum i taquígrafs. És sabut que el poble és un nen aviciat que s’ha de comprendre, però de cap manera permetre que dugui a terme les seves rebequeries.

Així, fa uns anys, per tal de sortir al pas de rumors es va nomenar per primer cop un inspector dels comptes de la Corona, amb la particularitat que aquest funcionari és nomenat per la mateixa monarquia o, si més no, amb el seu consentiment. Tot queda a casa, doncs: com si diguéssim, a Casa Reial. També se’ns ha dit per activa i per passiva que la monarquia espanyola (ens) costa barata comparada amb d’altres i que, solidaris com són els seus membres amb la crisi que ens castiga a uns més que a d’altres s’han congelat el sou com si de qualsevol súbdit es tractés. Però no es parla tant de les factures de la família reial i dels gustos no precisament senzills d’aquest nostre monarca tan senzill, consistents per exemple en iots de gran cilindrada i luxe sinó asiàtic, de l’Orient Mitjà. Despeses que no quadren amb l’assignació reial si no fos perquè, com a ciutadans d’un estat de rància tradició catòlica, ens creiem fil per randa el miracle dels pans i els peixos.

Tot això no tindria la més mínima importància i estaríem disposats a posar la mà al foc per la innocència de la Casa Reial Borbònica que, com la noblesa, els deu venir de sang. Joan Carles de Borbó va dir en el seu discurs de Nadal que “la justícia és igual per a tothom”, afirmació que compartim de tot cor, però que no acabem de veure com encaixa amb el dictum constitucional segons el qual la persona del rei és inviolable i irresponsable. Tampoc acabem de copsar com hem d’entendre les sancions per injúries i calúmnies previstes al codi penal al rei i als seus ascendents i descendents. El que s’entén per “calumnias” i “injurias” resta ben guardat en els arcans de la ciència jurídica. Però ja se sap que els camins dels tribunals, com els de la Monarquia són inescrutables.

Pel que fa al segon dels cops d’efecte (és de suposar que no d’estat) amb què darrerament la Monarquia ens ha obsequiat, és a dir, les declaracions en les quals Joan Carles manifesta una certa simpatia pels autors del vint-i-tres de febrer, ens desmarcarem de les actituds escandalitzades a què han donat lloc. Ben al contrari, n’agraïm la sinceritat. Com en el cas dels negocis, estem disposats a creure’ns la recta conducta de sa majestat i el seu compromís amb la democràcia, però vaja, el poble o, si més no, una part substancial, segueix amb el mateix caprici de la llum i els taquígrafs. Com va dir Carles III: “mis súbditos son como niños”.

Quant al contingut de les declaracions, sembla com si el monarca hagués fet en aquells moments el contrari del que li demanava el cos. Per avaluar l’esforç titànic que la decisió d’aturar el cop hauria representat a l’actual titular de la Corona, modestament ens permetem recomanar la lectura d’alguns capítols del nostre llibre: concretament els dedicats als reis d’aquest estat anomenat Espanya des que va deixar d’estar ancorat en l’Antic Règim (és a dir, en l’absolutisme) i va passar a un règim soi-disant i a batzegades constitucional. Parlo, és clar, dels regnats de Ferran VII i successors. En tots ells és perceptible una inclinació gairebé malaltissa a l’intervencionisme en els afers de la cosa pública malgrat tractar-se de monarques representatius i parlamentaris.  El to “providencial” de les seves iniciatives, molt sovint identificat amb l’estament castrense, amb el qual la dinastia ha tingut sempre una gran familiaritat, ens fa entendre millor la lluita interior en què devia debatre’s Joan Carles en aquells moments crucials, ara fa exactament trenta-un anys i sis dies. Consegüentment, hi ha qui ha aventurat que la iniciativa del rei envers el 23-F té més a veure amb la mena de cop d’estat que semblava imposar-se que no pas amb un compromís inequívoc amb la democràcia.

No podem acabar sense unes consideracions semblants a propòsit del pedigree catalanòfil dels Borbons. Quant a això, Joan Carles – que, per la seva afabilitat i el seu caràcter proper ens atrevim a anomenar pel nom de pila -, sempre ha estimat molt els catalans. Només cal recordar les lloances  a la llegendària afecció dels catalans a la llibertat, el seny –que no falti! – l’esperit emprenedor, solidari, treballador i altres floretes amb què el monarca en un ja llunyà 1976 delectà les orelles d’aquestes terres.

En justa correspondència, l’afecció dels catalans pels Borbons té arrels profundes: n’hi ha prou d’esmentar que un dels diaris de més tirada monàrquica de l’estat és català, que el príncep Felip, a banda de futur Comte de Barcelona, és també Príncep de Girona, Comte de Cervera, Duc de Montblanc i Senyor de Balaguer; que la infanta Cristina, que té la desgràcia, recordem-ho, de tenir com a consort un aprofitat de les reials prerrogatives, és com qui diu ciutadana catalana de pro i treballadora (suposem que en excedència) de la Caixa; que sa Majestat llisca pels pendents nevats de Vaquèira i navega per les aigües blaves de Mallorca, moviments que efectua, com no podria ser d’altra manera, majestuosament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada