CAPS I BARRETS

CAPS I BARRETS. EL BLOC MÉS SELECTE: EL BLOC QUE QUASI NINGÚ LLEGEIX, NOMÉS ELS HAPPY FEW (VERY, VERY FEW).

Avís: Els autors de Caps i Barrets no es fan responsables de les opinions expressades en els articles d'aquest bloc (que són les seves, però de tant en tant proferides en un estat d'intoxicació etílica).

divendres, 16 de setembre del 2011

PASSEJADES PER BARCELONA - EL PONT DEL TREBALL (DIGNE, EPS!)


Vet aquí que, tot passejant per Barcelona, m'adono que en aquesta capital mediterrània nostra gairebé no hi ha ponts. O, disculpeu-me, hi ha pocs ponts. A Barcelona no tenim gaires ponts

Les grans capitals europees tenen ponts famosos i reconeguts arreu. Vegem si no Londres, amb el majestuós pont de la Torre (un nom ben original, Tower Bridge. Respectem-ne el nom original, que la traducció del topònim, aquí, és de mal fer). O a París, ens podríem passar el dia creuant el riu pels seus ponts (el pont-Saint-Michel o el pont Alexander III, noms de sants, de reis... per anomenar-ne només dos). I no podríem conèixer Amsterdam sense passar pels ponts Magere, Torensluis, Python, pont de disseny que simula una pitón). I a Madrid, esclar, a la capital del regne hi ha el Puente de la Culebra, que simula una serpent, una cosa així com a Amsterdam -el nom esclar.



Però a Barcelona n'hi ha poquets, de ponts. No ens agrada fer pont ni ponts -tampoc en vam fer cap quan va venir el pontífex, ara fa ben poc! Som gent de feina, pencaires, ens agrada el treball. Per això al districte de Sant Andreu van fer un pont que van batejar amb el nom de pont del Treball. En anglès, a Londres, posats a traduir-ne el nom, seria una cosa així com Working Bridge. Sona bé i tot. El pont no és gaire bonic. Vaja, que és força lleig. Els dissenyadors de pots devien ser vacances quan el van construir.

Però fa uns anys el van rebatejar, el pont del Treball. I de vegades i amb perdò, sembla que qui bateja repapieja. L'Ajuntament (els batejadors de torn) amb el suport dels benaurats sindicalistes (convertit en dignataris de torn), van afinar el nom del pont, de manera que ara es diu pont del Treball Digne (més val no saber com en dirien els anglesos, d'aquest pont). Per què aquest nom i no pont del Treball Pesat? O pont del Treball Temporal? O pont del Treball Fix? O pont del Treball Distret? Un pont aquest, per cert, que aviat desapareixerà per les obres del tren de l'AVE. Ens trauran el pont, però ens quedarà el Treball (digne). Els rebatejadors (i repapiejadors) de torn hauran de buscar un altre pont (o carrer) per dignificar-lo. 

Jo, mentrestant, continuaré passejant per Barcelona, creuaré el pont del Treball Digne, potser per darrera vegada. I un pèl indignat (que no indigne), segurament per això.