CAPS I BARRETS

CAPS I BARRETS. EL BLOC MÉS SELECTE: EL BLOC QUE QUASI NINGÚ LLEGEIX, NOMÉS ELS HAPPY FEW (VERY, VERY FEW).

Avís: Els autors de Caps i Barrets no es fan responsables de les opinions expressades en els articles d'aquest bloc (que són les seves, però de tant en tant proferides en un estat d'intoxicació etílica).

dimecres, 12 de desembre del 2012

SI ELS FILLS DE BUDA...



Després de les declaracions d'aquesta mena de Gollum llefiscós, i del titular d'economia, que és igual però amb ulleres, i de la resta d'aquest govern colgat de caspa franquista, he recordat la frase d'aquella cançó de fa uns quants anys d'un cantaautor d'aquest país (dependent i sotmès):
 
"Si els fills de Buda volessin no veuríem mai el sol".
 
El cas és que ara volen, o si més no, baten les ales.



dimarts, 11 de desembre del 2012

PRODUCCIÓ DE VI

PREMSA DE VI

Una premsa de vi és un dispositiu emprat per extreure el suc de raïm com a part del procés de producció del vi. Hi ha diversos tipus de premsa. Cada tipus de premsa empra la pressió controlada per alliberar el suc de la fruita (normalment raïm). La pressió no pot ser excessiva, per evitar trencar les llavors i aportar un excés de taní al ví.

Prem de vi

dilluns, 10 de desembre del 2012

JOC POLÍTIC


Joc polític

Es juga de la manera següent:

Hi ha quatre menes de polítics o de partits polítics: 1) Els malvats 2) Els mesquins 3) Els estúpids 4) Els timorats

“I els honrats?”, em preguntareu. Doncs ho sento, però això no compta. No perquè no hi pugui haver polítics honrats, sinó perquè és una qualitat poc útil: el predomini dels quatre atributs esmentats (tal com estan les coses en la política avui) deixa a l’honradesa poc espai per prosperar.  S’ha de de dir, però, que llevat dels malvats, l’honradesa és una qualitat que es pot trobar mig amagada entre els altres atributs de polítics – fins i tot entre els mesquins.

Preneu els quatre atributs i gireu-los: és a dir, anomeneu-los amb qualitats positives, per exemple: 1) Els contundents 2) Els estrategs 3) Els solidaris 4) Els prudents.

Puntueu els quatre primers atributs de la manera següent: 1) -4, 2) -3, 3) -2, 4) -1. I els altres quatre atributs així: 1) 4, 2) 3, 3) 2, 4) 1.

Ara,  agafeu un amic (o enemic) vostre, o encara millor, un desconegut, i demaneu-li que qualifiqui els partits polítics o el partit del parlament del vostre país amb aquests vuit atributs.
Segons els qualificatius escollits per a cadascun, i el resultat sumat en cadascun, podreu saber, per comparació, el que l’interrogat va votar a les darreres eleccions o com pensa políticament.

Quan s’aplica a partits, al resultat s’hi arriba de manera fàcil i ràpida. Quan s’aplica a 
diputats, endevinar el resultat pot ser bastant més laboriós perquè hi poden entrar manies personals, com ara que quan un diputat parla tiri capellans (o així li sembla a qui l’observa), o que no li agrada el pentinat que porta, o que exhibeix una panxa massa prominent, etc.

De tota manera, com que en el sistema parlamentari de què gaudim els diputats solen ser titelles dels partits, recomano per  raons òbvies el criteri de partit.

Un comentari final: aquest joc no és només un entreteniment, sinó que pot servir-vos per saber de què heu de parlar amb gent que coneixeu poc o si, si sou adeptes a aquest instrument  de la convivència que és la hipocresia, com heu de parlar de segons qui o de segons què.

Hi ha, també, el perill de les decepcions: si sou partidaris de l’amistat incondicional, absteniu-vos de jugar-hi. Proposeu, en canvi, un brindis al sol.